Ασφάλειες Δημ. Χριστόφιλος

Ασφάλειες Δημ. Χριστόφιλος

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Τι σημαίνει υπερασφάλιση και τι υπασφάλιση ;



Ξεκινώντας να εξηγήσουμε,
ότι ο σκοπός της αποζημίωσης είναι να επαναφέρει το ζημιωθέν αντικείμενο (αντικειμενική αξία, όχι αγοραστική), ακριβώς στην κατάσταση που ήταν πριν την ζημιά.

Π.Χ. εάν αγοράσαμε ένα αντικείμενο το 2010 με αξία 10.000,00 ευρώ, σήμερα η αξία του εν λόγω αντικειμένου έχει μειωθεί. (παλαιότητα, φθορά…)
Να σημειωθεί, ότι εάν σε περίπτωση ζημιάς διαπιστωθεί η ύπαρξη παλαιοτέρων ζημιών στο συγκεκριμένο αντικείμενο, τότε αυτές δεν αποζημιώνονται , αλλά αφαιρούνται από το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης.

Υπερασφάλιση 

έχουμε όταν ασφαλίσουμε π.χ. ένα
αυτοκίνητο ή μια κατοικία για μεγαλύτερο ποσό από την πραγματική του αξία.
 Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν πρόκειται να αποζημιωθούμε με όλο το ποσό που αναφέρει το συμβόλαιο μας, γιατί η ασφάλιση από τη φύση της έχει σκοπό να δώσει πίσω στον ασφαλισμένο την πραγματική αξία του αντικειμένου που ασφάλισε και όχι κάτι παραπάνω από αυτό που είχε. 
Π.χ. η αντικειμενική αξία σήμερα είναι 10.000,00 ευρώ και είναι ασφαλισμένο αρχικά για 15.000,00 ευρώ. Σε περίπτωση ολοκληρωτικής ζημιάς ο παθών θα αποζημιωθεί με 10.000,00 ευρώ. Εάν η ζημιά είναι μικρότερη των 10.000,00 ευρώ, τότε ο παθών θα πληρωθεί το ποσό της ζημιάς.
Υπασφάλιση 
έχουμε όταν ασφαλίζουμε ένα αντικείμενο με μικρότερο κεφάλαιο από την πραγματική του αξία (το αντίθετο δηλαδή από την υπερασφάλιση). Προσοχή : Σε αυτή την περίπτωση, η αποζημίωση βγαίνει βάση του αναλογικού κανόνα και του ποσοστού ασφάλισης δηλαδή αν ασφαλίσουμε το αυτοκίνητο για το 50% της αξίας του σε κάθε ζημία η ασφαλιστική θα μας αποζημιώσει στο 50% της ζημιάς.

Άρα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο να αντιπροσωπεύει τη σημερινή αξία του αντικειμένου και φυσικά να αναπροσαρμόζεται αυτή η αξία κάθε χρόνο σε συνεργασία με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο.
Εδώ υπάρχει η περίπτωση της συνασφάλισης, που σημαίνει ότι ο πελάτης της ασφαλιστικής εταιρείας , συμμετέχει στην ζημιά αν δεν έχει ασφαλίσει το υπόλοιπο κεφάλαιο σε άλλη εταιρεία.
Π.χ. Εάν η πραγματική αντικειμενική αξία είναι 10.000,00 του αντικειμένου που ασφαλίσαμε και ο παθών το ασφάλισε για 5.000,00 ευρώ , τότε το ποσό της αποζημίωσης θα είναι 2.500,00 ευρώ.
10.000,00        100
 ---------- =   ----------   =   2.500,00
5.000,00             χ;

Πάντα να ελέγχεται την ασφαλιζόμενη αξία του οχήματος σας, έτσι ώστε σε περίπτωση ζημίας να αποφύγετε τα προβλήματα αποζημίωσης.

Πάντα να ρωτάτε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο-εταιρεία για την αλλαγή της ασφαλιζόμενης αξίας σε κάθε ανανέωση.

 Αν  το κάνετε αυτό δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα με την αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου